Bullet journal bij autisme

Door: Jorien de Jong

Bullet journal: een hulpmiddel bij het plannen, overzicht krijgen en inzicht krijgen in eigen gevoelens.

Even voor de duidelijkheid: het is geen wondermiddel maar voor mij is het wel een hulpmiddel.

Bepaalde momenten op de dag zijn standaard een drama. Ik moet honderdduizend handelingen doen terwijl ik weinig tijd heb of ik ben moe en overprikkeld waardoor het allemaal een stuk moeizamer verloopt. Ik weet niet hoe het bij anderen zit, maar ik loop hierin vast en daar zijn nog wel meer voorbeelden in te noemen. Op zo’n moment weet ik niet meer wat ik heb gedaan, waar ik gebleven ben, wat ik nog moet doen…. Het overzicht mist.

Alles in één

Een paar maand geleden wees iemand mij op bullet journal. Ik had er al wel eens iets over gelezen maar dan alleen in de vorm van een agenda. Ik heb een fijne agenda. Maar nadat ik gelezen had dat een bullet journal iets anders is, ging ik creatief met een dagboek aan de slag en werd ik lid van een bullet journal groep op facebook. Er ging een wereld voor me open en ik was verkocht! Ik zag hier mogelijkheden in voor mezelf.

Een bullet journal is eigenlijk een agenda, dagboek, logboek, boek voor lijstjes, boek voor creativiteit en alles wat je maar wilt in één. Je koopt het als een blanco boekje. Verder heb je eigenlijk alleen nog een pen en een liniaal nodig en je kunt beginnen.
Vaak lees of zie ik dat mensen beginnen met een index en ‘keys’ (verwijstekens). Daarna de ‘monthly’s, weekly’s en/of daily’s maar het leuke is, is dat je er alles mee kunt doen wat je maar wilt. Er zijn geen regels en niets moet. Ik zag het zelf als een ideaal hulpmiddel in verband met mijn autisme om overzicht te krijgen in mijn dagen, activiteiten, overprikkeling en gevoelens voor zo ver dat lukt. Daarnaast als een hulpmiddel bij het plannen

Een kijkje in mijn bullet journal

Ik begin de maand met een maandoverzicht waarbij ik aan de linkerkant alle dagen van de maand onder elkaar zet en vervolgens de eerste letter van de dag ernaast. Hier kan ik belangrijke dingen opschrijven en zie ik in één overzicht wanneer het druk is en wanneer ik wat meer tijd heb.
Op de pagina daarnaast, zet ik een to do lijstje, een doelen lijstje, een plek om kwijt te kunnen wat mij die maand veel bezig houdt en een plek waar ik op kan schrijven wat ik voor volgende maand niet moet vergeten. Op de foto zie je een voorbeeld.

Daarna komt er een pagina met wat ik allemaal nog moet doen voor mijn scriptie. Dit is zonder een echte planning, want dat werkt niet voor mij. Maar met een to do lijst zodat ik onderdelen af kan strepen werkt het wel. Hetzelfde heb ik voor het huishouden gedaan.

Overprikkeling zichtbaar maken

Vervolgens heb ik per week een pagina waarbij ik in een soort van tijdsbalk met kleuren aangeef wat voor activiteiten ik die dag gedaan heb. Zo heeft slapen de kleur paars, studie rood, en de tijd die ik doorbreng met mijn gezin en het huishouden, groen. Zo maak ik mijn dagen visueel en dat geeft mij overzicht. Daaronder staat een balk van 1 tot 10. Hier geef ik aan in welke mate ik overprikkeld ben die dag. Als het die dag per moment verschilt, geef ik dat aan met een ‘O’ voor ochtend een ‘M’ voor middag en een ‘A’ voor avond. Hier heb ik ook altijd wat ruimte om dingen op te schrijven en op die manier kan ik (met behulp van mijn begeleider) verbanden leggen. Waarom ik me voel zoals ik me voel of waarom ik zo moe en/of overprikkeld ben. Dit gaat mij nu trouwens ook al steeds beter zelf af.

Op de rechterpagina heb ik mijn ochtendroutine uitgeschreven omdat de hoeveelheid activiteiten op dat moment erg overweldigend is en het maakt de overgang van de ene activiteit naar de volgende net even wat soepeler. Dit geeft rust in mijn hoofd. Hetzelfde geldt voor mijn avondroutine. Bij deze 2 overzichtjes, maakt het verschil dat ik activiteiten af kan vinken. Dat wat in mijn hoofd moeizaam gaat, lukt beter op papier. Ik gebruik dit tegenwoordig iedere dag.

Op deze pagina heb ik wederom ruimte voor een to do lijstje en om op te schrijven wat mij op dat moment bezig houdt.

Mood tracker

Naast wat ik tot nu toe heb laten zien, gebruik ik mijn bullet journal als creatieve uitlaatklep en om dingen uit te proberen, het helpt mij om variatie aan te brengen in mijn eetpatroon door lijstjes te maken met producten en eventuele vervangers in één overzicht zoals seizoengroenten en -fruit. Ik heb een zogenaamde mood tracker met gevoelens die ik bij mezelf herken (dit zijn er niet heel veel en heel globaal) en een thee test. Daarnaast werkt het ontprikkelend wanneer ik er mee bezig ben.
De bullet journal is voor nog een hele hoop andere dingen te gebruiken. Het is maar net wat je er zelf mee wilt.

Lijkt het je leuk om hier iets mee te doen? Ik wil altijd vragen beantwoorden in de reacties hieronder en voor ideetjes kun je ook altijd kijken op pinterest en youtube.

3 gedachten over “Bullet journal bij autisme”

  1. Hoi Jorien, dit klinkt wel interessant 🙂 de foto’s kan ik echter niet goed bekijken omdat ze zo klein zijn, inzoomen kan dus niet.. Ik ben heel benieuwd naar hoe je het concreet doet en hoe verschillende bladzijden er dan uit zien. Ik lees dat je bijv een maandplan en weekplan etc hanteert. Ik heb in het verleden ook wel zoiets geprobeerd, maar dat hield ik nooit vol.. Zou je mij anders wat foto’s willen mailen van de verschillende typen pagina’s (die niet al te privé zijn)? Groeten, Huub

    1. Hoi Huub, als ‘moderator’ van deze website, heb ik je emailadres doorgestuurd naar Jorien, omdat jij aangeeft graag via mail wat uit te wisselen. Dat is vertrouwelijker dan via de website mailadressen uitwisselen. Ik weet natuurlijk niet of Jorien op je verzoek ingaat, maar ze heeft nu in ieder geval de gelegenheid contact met je op te nemen.

  2. Hoi! Ik heb dit berichtje gelezen en herken mezelf hier heel erg in. Ik heb zelf ook autisme en ik heb ook veel moeite met routines, overzicht, overprikkeling etc. Ik wil ook graag een bulletin journal beginnen, maar ik weet niet zo goed hoe ik moet beginnen… Ik heb alles al aangeschaft, maar ik weet echt niet waar te beginnen… Zou jij via de mail mij misschien wat tips willen geven over hoe jij dit hebt aangepakt en misschien heb je wat tips voor mij?
    Groetjes Iris

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *