Moederdag met autisme

Door: Jorien de Jong

Die dag dat je als moeder uit mag slapen en vervolgens door je kinderen gewekt wordt met een dienblad waar een geroosterd broodje op ligt met een gekookt eitjes, glas vers geperste sinaasappelsap, misschien een beschuitje met echte boter, aardbeitjes en suiker… Dan lezen je kinderen een gedichtje voor, je krijgt cadeautjes en een paar hele fijne knuffels… Eenmaal beneden wordt je de hele dag in de watten gelegd. De kinderen doen klusjes in huis en jij zit op de bank met een boek. Klinkt fijn en als het ideale plaatje.

Ik kan me best wel voorstellen dat dit voor veel moeders heel fijn kan zijn. Bij ons loopt Moederdag toch een beetje anders. Ik slaap op zondag namelijk nooit uit.  Ik sta op zondag om 6.15 uur op om 10 km hard te gaan lopen. Altijd, dus ook vandaag. Ontbijt op bed? Nee dank je. Ik wil mijn ontbijt precies zo en niet anders. Dat moet ik zelf maken zodat ik ook zeker weet dat het zo gaat zoals ik wil. Het huishouden hou ik voor het grootste gedeelte ook graag zelf onder controle. Liever geen helpende kinderen dus. Al hebben ze wel wat klusjes, ik wil mijn ding, op mijn eigen manier blijven doen.

Subtiele tekens van liefde

Toch was het vandaag een fijne dag! Toen ik vanmorgen naar beneden liep, kwam mijn zoon al naar mij toe voor een fijne Moederdagknuffel en het hardlopen was heerlijk want het weer was perfect. Ik liep in korte broek en een hemdje. Volgens mij ben ik zelfs wat verkleurd!

Daarna even lekker beneden bij de kinderen gezeten terwijl zij een spelletje op de Ipad deden. Vervolgens een lange douche genomen, míjn fijne broek aangetrokken, míjn gewoonlijke ochtendritueel doorlopen en míjn ontbijtje gegeten zoals ik dat altijd doe.
Toen alles klaar was, ben ik weer in bed gaan liggen. Ik mocht even een uurtje slapen en dat vond ik heerlijk! Na dat uurtje kwamen mijn vriend, dochter en zoon gezellig bij me in bed liggen voor de cadeautjes. Ik kreeg een mooie zelfgemaakte vaas en een bloem van een servet van mijn dochter met een leuk stukje zelfbedachte tekst:

‘Mama
is lief
Kan goed knuffelen
We gaan samen winkelen
Lief’

Heel schattig! Deze ga ik bewaren. Ik ben blij dat ik op deze manier toch lees dat ik die liefde kan geven die ik ze wil geven en dat vooroordelen die ik vaak lees over autisme, niet per se hoeven te kloppen. Ik hoop dat ik ze in de toekomst heel veel liefde kan blijven geven en dat ik dit soort subtiele tekens hierover terug krijg.

Tijd voor elkaar…en weer bijkomen

Verder kreeg ik een zelf genaaid hartje in een doosje van mijn zoon met een mooie tekening erbij. Daarnaast zijn ze vrijdag samen bij oma wezen vilten. Dit is een mooi hartje en een bloem geworden.
Ik heb uitgebreid verteld dat ik dit alles erg mooi vind (0ndanks mijn autisme kan ik dit echt wel). Om het af te maken, kreeg ik ook nog 2 tony’s chocoladerepen, een fles lekkere zeep en deodorant. Ik ben helemaal verwend dus 🙂 We hebben nog even met z’n allen in bed gelegen. Iets wat tegenwoordig niet meer zo vaak gebeurt dus ik zie dat soort momentjes als erg waardevol!

Daarna liep de dag weer een beetje zoals anders. Onderweg naar beneden heb ik nog even een was meegenomen. Eenmaal beneden kreeg ik amper de kans om die was in de machine te stoppen want mijn hulp was al weer ergens bij nodig…We hebben samen geluncht, boodschappen gedaan, op bezoek geweest bij mijn ouders (ook voor Moederdag) en lekker patat met asperges gegeten 🙂
Nadat ik de kinderen één voor één voorgelezen en naar bed gebracht heb, zit ik zoals meestal weer moe op de bank. Nu is het tijd om bij te komen.

Ik hoop dat andere moeders (met autisme) ook een fijne Moederdag hebben gehad!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *