Marvin Scheffer

Marvin over zichzelf

Vroeger weinig vrienden gehad en veel gepest. Op veel sociale vlakken viel ik buiten de boot. Door veel spijbelen vanwege het niet kunnen aansluiten heb ik de vwo moeten verlaten en uiteindelijk het vmbo afgerond. Ondertussen al sporadisch contact gehad met de GGZ, maar niet echt serieus “Ik ben niet gek, de wereld doet gek”.

In mijn MBO tijd begon de GGZ molen pas echt. Ik ben uiteindelijk in mijn afstudeerjaar gestopt en heb diverse opnames en therapieën gehad. Op mijn 18de uiteindelijk de diagnose PPD-NOS en Dysthyme stoornis gekregen. Dit uitte zich bij mij door een serie van depressies, moeite met sociale contacten en het niet kunnen voegen in de maatschappij. Na een periode van ontkenning en uiteindelijk acceptatie heb ik mij vanuit mijn laatste opname ingeschreven bij een begeleid woonvorm. Niet omdat het thuis slecht ging. Maar ik moest wat voor mijn gevoel. Vanaf mijn 20ste begon mijn herstel pas echt.

Op de begeleid woonvorm was ik in het begin de ‘vervelende’ cliënt die het constant over de regels had en andere daar op wees. Ik heb mij aangesloten bij de lokale cliëntenraad op de locatie en uiteindelijk bij de centrale cliëntenraad van de organisatie om meer invloed te kunnen uitoefenen over deze regels. Ik heb in deze periode veel geleerd over sociale contacten, regels en hoe de maatschappij werkt. Ik was betrokken bij diverse werkgroepen binnen en buiten de organisatie om, al voor een adviesaanvraag, vanuit het perspectief van de cliënt beleid te vormen. Ik heb hier mijn vrijwilligerswerk van gemaakt door het Centraal Cliëntenbureau binnen de organisatie op te richten.

Op mijn 25ste heb ik mijn vrouw leren kennen. Na een jaar verkering zijn we gaan samen wonen. Hierdoor kon ik niet meer cliënt zijn van de organisatie, dus ook niet meer in de centrale cliëntenraad. Ik heb daarom gereageerd op een vacature binnen dezelfde organisatie om eerst als vrijwilliger, daarna als betaalde kracht mijn steentje bij te dragen.

Sprekerservaring

Op het moment werk ik als ervaringsdeskundig begeleider. Vanuit mijn functie geef ik voorlichting over ervaringsdeskundigheid en herstel. Daarnaast geef ik herstelgerichte trainingen aan cliënten, naasten en professionals binnen en buiten de organisatie. Eén daarvan is een training gericht op het zoeken en behouden van een studie of (betaalde) baan. Ook op gebied van beleid, casuïstiek en autisme word ik met enige regelmaat gevraagd om mee te denken.

Waarover Marvin spreekt

Mijn kracht komt het meeste naar voren bij voorlichting en themalessen over ervaringsdeskundigheid en herstelgericht werken. Ik heb ervaring om dit voor organisaties, cliënten en opleidingen (bijv. SPH) te doen. Op gebied van autisme kunt u mij vragen voor het laagdrempelig uitleggen van het spectrum, de kenmerken anti-stigma en begeleidingsvormen, ook op de werkvloer. Natuurlijk kunt u mij tevens vragen om mijn ervaring te delen in de vorm van bijvoorbeeld een herstelverhaal.

Boekingen Marvin

Marvin kunt u op alle dagen behalve de vrijdag en dinsdag boeken. In verband met werk en andere activiteiten wel graag ruim van te voren.