Autisme en de maatschappij

Door: Peter Teeuwen

Mensen met autisme hebben het moeilijk in de huidige maatschappij: het draait steeds meer om netwerken, soepele contacten, jezelf verkopen etc. Dingen waar de meeste mensen met autisme slecht in zijn. Dat leidt ertoe dat mensen met autisme een lagere waardering krijgen in de maatschappij dan wenselijk is.

Goed onderzoek of jezelf goed verkopen

Ik geloof niet dat al dat netwerken en jezelf kunnen verkopen kwaliteiten zijn die je in degelijk onderzoek nodig zal hebben. En dat is wat er moet gebeuren, want Nederland is een kenniseconomie en dat is waar mensen met autisme van nature goed in zijn: onderzoek doen. Het gevaar dreigt dat allerlei goede wetenschappers nu en in de toekomst ondergewaardeerd worden doordat ze niet zo handig zijn in het verkopen van zichzelf.

Autisme als kwaliteit voor de wetenschap

Persoonlijk denk ik dat de hele hype van facebook en twitter en allerlei social media voor een groot gedeelte weer zal verdwijnen. Uiteindelijk zal men inzien dat er heel veel energie verloren gaat aan allerlei flauwekul. Het is niet voor niets dat op dit moment het aantal burnouts het grootst is in de leeftijdscategorie van de dertigers. De social media zullen niet compleet verdwijnen, net als dat internet nooit meer zal verdwijnen. Maar de betekenis zal drastisch afnemen en wellicht komen er speciale makelaars die hun brood verdienen met het vermarkten van goede ideeën, zodat wetenschappers zich bezig kunnen houden met waar ze goed in zijn, namelijk kwalitatief onderzoek doen en wetenschap bedrijven. En onder hen zullen veel mensen met autisme zijn.

Eén gedachte over “Autisme en de maatschappij”

  1. Heel herkenbaar. Ik ben net begonnen aan een promotieonderzoek en hoewel ik goed onderzoek kan doen heb ik veel moeite met alles er omheen. Het zou mooi zijn als ik gewoon kon doen waar ik goed in ben: dingen grondig uitzoeken. Maar dat wordt in de wetenschap vaak ondergewaardeerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *